Uitvaartbegeleiding

Het overlijden van een dierbare is een heftige en ingrijpende gebeurtenis. Alles staat even stil. Tegelijkertijd moet er in korte tijd van alles geregeld worden. Ik help graag door rust te brengen. Ik begeleid jullie in de keuzes die gemaakt moeten worden. Zodat jullie tijd hebben om afscheid te nemen en ruimte voelen om de juiste keuzes te maken. Er moet maar weinig en heel veel mag. Jullie kennen jullie dierbare het beste en zelf dingen doen kan heel fijn zijn. Ik loop met jullie mee, voorop als het nodig is en volg als het kan. Zo geven we vorm aan een afscheid dat passend bij de overledene en troostend voor jullie is.

We doen het samen, stap voor stap.

Stap 1: De laatste verzorging

Nadat een arts een verklaring van overlijden heeft afgegeven, gaat de eerste zorg naar de overledene. Zijn de wensen van jullie dierbare bekend? Anders volgen we wat voor jullie goed voelt. Willen jullie helpen? Dat mag, maar hoeft niet. In de kleding en kist, mand, of iets anders van jullie keuze, laten of brengen we hem of haar naar een plek die voor jullie goed is. Maar ook nog even in het vertrouwde bed behoort vaak tot de mogelijkheden.

Stap 2: Begrafenis of crematie

Soms is er een familiegraf of een plekje op een (natuur)begraafplaats gereserveerd. Anders kiezen we een begraafplaats of crematorium. We plannen de uitvaart, volgens de wettelijk bepaalde termijn van minimaal 36 uur tot maximaal zes werkdagen na de dag van overlijden. In bijzondere situaties is uitstel vaak mogelijk. Hierdoor is er voldoende tijd om in alle rust de juiste beslissingen te kunnen nemen. We bepalen het aantal uit te nodigen belangstellenden, de locatie(s) voor het afscheid en eventueel een condoleance. Een en ander is afhankelijk van jullie wensen en budget. Wat niet altijd betekent dat je met een kleiner budget minder kunt. Met creativiteit kan heel veel, denk bijvoorbeeld aan een afscheid in eigen tuin.

Ik hou continue de planning en kosten in de gaten en denk in oplossingen en mogelijkheden. Op basis van jullie keuzes maak ik een eerste kostenoverzicht.

Stap 3: Drukwerk

Als het moment en de locatie van de uitvaart bekend zijn, kunnen we aan de slag met de kaart en eventueel een advertentie. We kijken naar vorm, beeld en tekst. Ook hier is weer heel veel mogelijk en help ik jullie graag een persoonlijke kaart te maken. Op papier en digitaal. Eventueel met bijpassende condoleancekaarten. Uiteraard behoort ook een (online) condoleanceregister tot de mogelijkheden. Ik bied een online afscheidspagina aan, waarvan later een gedrukt herinneringsboek kan worden gemaakt.

Stap 4: Invulling afscheid

Alles is gepland en de kaart is de deur uit. Nu is er tijd en rust om met elkaar na te denken over het inkleuren van de afscheidsplechtigheid. En de tijd daar naartoe. Ik kijk, voel en luister, ook naar de dingen die niet gezegd worden. Waarbij de overledene en de naasten altijd centraal staan. Alles is bespreekbaar en veel is mogelijk. Denk aan bloemen, kaarsen, muziek, beelden, gesproken woorden en catering. Misschien wel die speciale appeltaart of dat speciaal biertje. Maar ook het beschilderen van de kist, een brief meegeven aan de overledene, de rol van (klein)kinderen en nog veel meer. Ik denk graag mee om bijzonderheden een passende plek te geven. Zo maken we het afscheid heel persoonlijk.

Stap 5: De dag van de uitvaart

Alles is geregeld en iedereen die wat gaat zeggen heeft de tekst op papier staan. Zo kunnen jullie je rustig voorbereiden op het afscheid en misschien nog een laatste ding doen of zeggen. Ik maak vooraf een draaiboek en zorg dat alles zoveel mogelijk verloopt zoals we met elkaar hebben bedacht. En als het onverhoopt anders loopt, ben ik er om een en ander zo goed mogelijk op te lossen. Op de achtergrond, of als jullie dat wensen ben ik ook op de voorgrond aanwezig. Zodat jullie er alleen maar hoeven te ‘zijn’.

Stap 6: Nazorg

Een paar weken na de uitvaart kom ik nog een keer langs om samen terug te blikken. Hoe hebben jullie het afscheid ervaren en hoe gaat het nu met jullie? Het leven gaat door, maar veel moet nog worden geregeld en het gemis is vaak groot. Wellicht kan ik jullie verder helpen met praktische tips, bedankkaartjes, de asbestemming of een grafmonument.

Als er een verzekering is, kan ik in de meeste gevallen de uitbetaling met de verzekeringsmaatschappij regelen en verrekenen met de factuur. Ik neem de factuur mee zodat ik eventuele vragen gelijk kan beantwoorden.

NabestaandenLoket

Ik heb een samenwerking met het NabestaandenLoket zodat ik je een account voor deze service kan aanbieden. Dit geeft een overzicht van alle acties die er na een overlijden genomen moeten worden. Het NabestaandeLoket kan hierbij ondersteunen, veel geregel uit handen nemen en vaak ook geld besparen. Klik hier voor meer informatie.

Digitale nalatenschap

Een steeds actueler onderwerp. Wat doe je als je geen wachtwoorden van een telefoon, laptop of social media van je overleden dierbare hebt? Ook dan is er nog heel veel mogelijk. Lees hier waar Digital Life Legacy je bij kan helpen.

De erfenis

Na een overlijden zijn er altijd erfgenamen die verantwoordelijk zijn voor het afwikkelen van de erfenis. Lees hier in grote lijnen wat je tegen kunt komen, met en zonder testament.

Rouw en verdriet

We kunnen er niet omheen: afscheid nemen hoort bij het leven. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Hoe kun je omgaan met verdriet? Iedereen rouwt anders en het gaat nooit helemaal over.

“Ik spreek nooit over rouw verwerken of verdriet verwerken, want het betekent dat het ooit achter de rug moet zijn.” aldus Manu Keirse, hoogleraar verliesverwerking. “Loslaten is anders leren vasthouden.”

“Verdriet is als een schaduw, het gaat met je mee door je leven en je kunt het nooit achterlaten. Soms voel je het meer en soms voel je het minder. En het kan op de meest onverwachte momenten de hoek om komen.”

Ook zegt Manu Keirse: “Omgaan met verdriet vereist geen therapie. Therapie kan inderdaad helpen als je ziek bent. Maar je hebt geen therapie nodig omdat je kapot bent van verdriet. Zijn er mensen in je omgeving waar je naartoe kunt met je verdriet, keer op keer? Mensen die echt vastlopen en zich niet meer kunnen engageren in het leven nadien, hebben inderdaad wel iemand nodig die hen daarbij verder helpt. Maar ik noem dat geen therapie. Je geeft de mensen hun eigen kracht terug om weer verder te kunnen.”

Wil je meer inzicht in waar jij in vastloopt zodat je weer je weg kunt zoeken? Lees hier hoe Stichting Questio jou mogelijk kan helpen.

“Wanneer een dierbare overlijdt, geeft een waardevol afscheid troost en wordt een warme en blijvende herinnering wat de naasten helpt het gemis een plek te geven. Ik help graag bij het vormgeven van een persoonlijk afscheid. Ik ben jullie gids vanaf de melding, of een voorgesprek of eerdere kennismaking, tot en met de dag van de uitvaart en sta dag en nacht voor jullie klaar als daar behoefte aan is.”