Wat te doen bij overlijden

In een ziekenhuis, verzorgingstehuis of een hospice

Wanneer je dierbare overlijdt in een ziekenhuis, verzorgingstehuis of een hospice, word je in eerste instantie begeleid door de verpleegkundigen daar. Wellicht is er vooraf een oriënterend gesprek geweest. Zij zullen aangeven wat de eerste stappen zijn en wanneer je een uitvaartbegeleider kunt bellen. Maar doe dit pas als jullie eraan toe zijn. Neem de tijd en neem afscheid nu jullie nog in alle rust samen kunnen zijn.

Thuis

Is je dierbare thuis overleden, dan is het goed een aantal dingen te weten. Neem allereerst de tijd. Neem eerst rustig afscheid. Pas als jij eraan toe bent, bel je een arts, dit mag ook midden in de nacht. Dit kan de huisarts zijn, of bij afwezigheid de huisartsenpost. De arts komt thuis langs om de (natuurlijke) dood vast te stellen en stelt een verklaring van overlijden op. Bewaar deze goed, de uitvaartbegeleider zal hierom vragen.

Laat de overledene zoveel mogelijk met rust tot de arts is geweest. Natuurlijk mag je wel voorzichtig de ogen en mond sluiten als je dit prettig vindt. En het is verstandig om zoveel mogelijk warmte te vermijden. Zet de verwarming laag, doe een eventuele elektrische deken uit, sluit de gordijnen tegen de zon en haal bijvoorbeeld het dekbed uit de hoes. Als de arts is geweest is het goed om te zorgen dat het hoofd iets hoger ligt, op een kussen is voldoende. En leg de handen op de buik, om snelle verkleuringen te voorkomen.

Als jij zo ver bent, bel je mij. Ik ben dag en nacht bereikbaar en kom zo snel mogelijk, of in overleg iets later, naar je toe. Vanaf daar ontzorg ik zoveel mogelijk bij alles wat komt kijken bij deze intense week tot en met de uitvaart.

Goed om te weten of te doen

  • Nadat een arts de dood heeft vastgesteld, mag iemand verzorgd en eventueel verplaatst worden, eerder niet.
  • Je bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartbegeleider. Ongeacht een verzekering of samenwerking van de eventuele instantie waar je dierbare is overleden. Ik informeer je graag in een voorgesprek.
  • Het geeft enorm veel rust wanneer een aantal dingen vooraf duidelijk zijn of alvast klaarliggen, denk hierbij aan:
    • Een eventueel testament of wilsbeschikking van de overledene met wensen over het afscheid.
    • Waar wordt de overledene opgebaard, thuis of ergens anders? Leg ook alvast kleding en eventuele sieraden en make up klaar.
    • Is er een uitvaartverzekering, leg de polissen klaar.
    • Een geldig identiteitsbewijs van de overledene. En een eventueel trouwboekje als je wilt dat het overlijden hierin wordt bijgeschreven.
    • Een adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten.