Als klein meisje was ik al gek op mooie en lekkere dingen. Het was mijn droom om ooit een eigen banketbakkerij te hebben, waar ik de allermooiste en -lekkerste bonbons zou maken waar iedereen van zou genieten. Op de gevel van mijn winkel zou groot komen te staan:

Daphne de Bakker

Later ervaarde ik hoe blij ik werd van toegepaste kunst. Van mooie bruikbare spullen tot interieurontwerp en grafisch design. Hier wilde ik meer mee. Maar wel nuttig en concreet. Vanuit een behoefte in de markt. Zo kwam ik op het spoor van reclame. Ik werkte 24 jaar, waarvan de laatste 16 jaar freelance, voor reclamebureaus en adverteerders. Ik hou van de afwisseling en dynamiek. Ik voel me thuis in een creatieve omgeving en ben van toegevoegde waarde om ideeën en wensen te concretiseren naar zichtbaar resultaat waar de opdrachtgever blij van wordt. Maar ik miste de zingeving. Steeds meer.

Van projectmanager…

Daarom ben ik mij op de helft van mijn werkzame leven gaan heroriënteren. En kwam al snel tot de conclusie dat ik als banketbakker of interieurontwerper ook niet die voldoening zou vinden. Ik was al langer nieuwsgierig naar de uitvaartwereld. En zie veel parallellen met het projectmatige werk in de reclame: het zoeken naar oplossingen en invullen van een behoefte, binnen planning en budget, waarbij ik graag begeleid en inspireer. Ik ben creatief, flexibel, stressbestendig en breng rust. Ik heb overzicht en oog voor detail waarbij de mens en het proces altijd centraal staan. En alles is mogelijk tot het tegendeel is bewezen.

… naar uitvaartbegeleider

Tijdens en na de beroepsopleiding tot uitvaartbegeleider bij Meander Uitvaartopleidingen (2021/2022) heb ik die zingeving gevonden. Als assistent bij diverse uitvaarten en in mijn stages heb ik ervaren hoe ontzettend liefdevol, zinvol en dankbaar dit werk kan zijn. Ik vind het een eer om mensen te mogen begeleiden tijdens de heftige periode kort na het verlies van een dierbare om samen een liefdevol, passend en troostrijk afscheid vorm te geven.

Ik krijg vaak de vraag of dit werk niet enorm zwaar is. Ja, het gemis en de rauwe pijn zijn heftig. Maar ook puur. Het hoort bij het leven. Elke traan mag gehuild worden. En het zegt alles over wat er was. Ik durf wel te zeggen, hoe meer emotie, hoe meer liefde. Afscheid nemen doe je vanuit liefde. Hierdoor is er ook ruimte om dankbaar te zijn en stil te staan bij de vele mooie herinneringen aan het geleefde leven. En zo is het glas halfvol. Ook al voelt dat echt niet altijd zo. Ik ben zelf door diepe dalen van gemis gegaan, maar kan hierdoor des te meer pieken ervaren en waarderen wat ik heb. Dit maakt dat ik voel dat ik leef.

De mandala

Een mandala is een ‘magische cirkel’ die fascineert en inspireert. De buitenrand wordt ook wel de circle of life genoemd, er is geen begin en geen einde. Dit symboliseert de oneindigheid en de verbinding met alles en iedereen om ons heen. De stip in het midden staat voor verstilling en de kracht die samenkomt. Daar waar alles begint en waar alles mee in verbinding staat. Alles daar tussenin biedt rust en veiligheid, hier vind je aandacht, tijd, ruimte en creativiteit om innerlijke processen op gang te helpen.

Ik zie de mandala als blauwdruk voor het organiseren van een persoonlijk afscheid. Met de overledene als centraal middelpunt. Ik bied kaders en vertrouwen door als de buitenrand het geheel te omarmen. Hierbinnen is ruimte voor dat wat er mag zijn. Zodat de uitvaart met aandacht ingekleurd kan worden.

Dit is verbeeld in mijn logo. Mijn bedrijfsnaam omarmt het geheel in ononderbroken cirkels. Het beeldmerk binnen de cirkels is een grafische, illustratieve vertaling van van alles, een bloem, zon, oog, levensringen van een boom, of wat je er zelf in ziet. Maar je kunt er ook het sjabloon voor het tekenen van een mandala in herkennen. Alles met een symmetrische opbouw vanuit het midden.

Deze opbouw komt bijzonder veel voor in de natuur. De magie die van de beelden op deze website uitgaat, straalt rust en vertrouwen uit en laat je vol verwondering en ontzag voor de natuur achter.

De huisstijlkleur is heel neutraal en natuurlijk, om ruimte te geven aan steeds weer een op eigen wijze ingekleurd afscheid.

Een aandachtsvol ingekleurd afscheid

Met mijn kennis en kunde help ik graag bij het vormgeven van een waardevol afscheid en zo geef ik meer betekenis aan het leven. Voor mezelf, en voor anderen. Vanuit liefde, kwetsbaarheid en rauwe emoties. Door goed luisteren en communiceren komen we tot het mooiste resultaat. Dit doen we samen, stap voor stap.

Samenwerking

Leveranciers

Ik zoek zoveel als mogelijk de samenwerking met leveranciers van diensten en producten die gelijkgestemd in dit vak staan. Omdat dit het fijnste samenwerkt, maar vooral omdat zij net als ik, met liefde en aandacht er voor jullie dierbare zijn.

Collega uitvaartbegeleiders

Om continuïteit te bieden, kennis en ervaring te delen én omdat samen leuker is dan alleen, werk ik samen met Eefje Smulders en Geannet Nieboer. We kennen elkaar van de opleiding tot uitvaartbegeleider en zijn alle drie zelfstandig uitvaartbegeleider. Eefje onder de naam Zonnewende Uitvaartbegeleiding in Haarlem en Geannet als Geannet Nieboer Uitvaartbegeleiding in Utrecht. We assisteren elkaar bij uitvaarten, denken met elkaar mee en nemen voor elkaar waar als de ander druk of afwezig is.

Eefje Smulders: “Hoofd koel, warm hart. Dit is hoe mensen om mij heen mij omschrijven.”

Geannet Nieboer: “Warm, puur en stijlvol zijn begrippen die passen bij mijn manier van werken.”

Anderen over Daphne

Els en Dick Reinking, dochter en zoon (Zeist/Utrecht)

“Onze 91-jarige moeder overleed midden in de zomervakantie en tijdens een hittegolf. Het bleek lastig om in onze regio iemand te vinden om ons te ondersteunen bij het regelen van de begrafenis. Via via kwam toen Daphne de Bakker in beeld. En daar waren we blij mee. Om te beginnen omdat onze moeder snel naar een gekoelde ruimte kon, als start van alle acties in voorbereiding van het afscheid.
Maar ook omdat Mandala inzet op ondersteuning gebaseerd op maatwerk. Dus niet hoe het hoort, maar vanuit de inzet van een afscheid dat past bij wie, in ons geval, onze moeder was en wat haar en onze familie typeert.
Daphne ondersteunde daarbij niet alleen maar gaf zo nu en dan op haar bescheiden wijze suggesties die stuk voor stuk bijdroegen aan het afscheid dat ons voor ogen stond. Kortom, begeleiding zoals je die zou wensen. Wij zijn heel tevreden en bevelen Daphne de Bakker van harte aan.”

Bron: Google review/5 sterren - september 2023

Kees (Almere)

“Wanneer er iemand overlijd die je dierbaar is heeft dat een grote impact op degene die achterblijven. Er moet van alles geregeld worden. Vanuit het Hospice werden wij geattendeerd op Daphne. Dit advies heb ik ter harte genomen en heb contact opgenomen met Daphne. Wij hadden een goed gesprek en het klikte direct. Daphne begreep de situatie en luisterde naar “onze” wensen. Terugkijkend hebben wij er een mooi en respectvol afscheid van gemaakt. Daphne, nogmaals bedankt!”

Bron: Google review/5 sterren - augustus 2023

Joke Tang-Smits (Almere)

“Hele fijne begeleiding gehad na het overlijden van mijn moeder. Daphne heeft echt voor alles gezorgd zodat ik nergens aan hoefde te denken en met het rouwproces kon beginnen, ze ontzorgde me dus echt. Ze was altijd bereikbaar en dacht overal in mee en kwam ook met ideeën. Ze regelde echt alles. Ze was een hele fijne begeleiding voor de crematie maar ook nog daarna. Ik beveel haar van harte aan.”

Bron: Google review/5 sterren - juli 2023

Jos de Bondt (Maarssen)

“Daphne is een sympathieke, prettige persoonlijkheid zonder opsmuk. Ze maakte de eerste uren na het overlijden van onze moeder daardoor minder beladen. Daphne was de stille kracht op de achtergrond die ons op een prettige en duidelijke manier door alle stappen van de voorbereiding loodste. Doordat ze heel goed luisterde en aanvoelde wat wij als familie fijn vonden rondom de uitvaart hebben we onze moeder het bijzondere afscheid gegeven dat ons voor ogen stond. Wij bevelen Daphne en haar team van harte aan. Familie de Bondt.”

Bron: Google review/5 sterren - juni 2023

Nico de Vries (ASGM)

“Onlangs verzorgde Daphne een informatiebijeenkomst voor de leden van de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren (ASGM).
Ondanks het voor menigeen moeilijke onderwerp is haar lezing uitstekend ontvangen en ook overgekomen.
Haar presentatie was ‘luchtig’, zonder daarbij de ernst van het onderwerp uit het oog te verliezen.
Op de, door de leden, gestelde vragen werd uitgebreid en serieus geantwoord. Wat bij menigeen vooral bleef hangen was haar persoonlijke aanpak en benadering alsmede de ruimte die er is voor de wensen van de overledene en/of haar of zijn nabestaanden.
De door haar uitgereikte brochure ‘Mijn laatste wensen’, waarin deze wensen kunnen worden opgenomen, was voor velen een eye-opener.
Daphne, hartelijk dank voor deze zeer informatieve ochtend.
Nico de Vries
Voorzitter ASGM”

Bron: Google review/5 sterren - juni 2023

Arthur Smeets (Bunschoten)

“In een zeer verdrietige periode heeft Daphne ons fantastisch begeleid met het organiseren van de uitvaart van mijn vader. Op een aangename manier gaf ze ons de ruimte om onze wensen kenbaar te maken en ze wist deze allemaal te vervullen. Het is een hele mooie uitvaart geworden mede omdat Daphne ons goed aanvoelde. Met zachte hand dirigeerde ze ons door de stappen die allemaal gezet moesten worden en waar wij geen ervaring mee hadden. Heel hartelijk bedankt Daphne!”

Bron: Google review/5 sterren - juni 2023

Karin Timmermans (Huizen)

“Zeer goede ervaring met Mandala. Daphne is een zeer betrokken uitvaartbegeleidster die ons in een zeer verdrietige tijd door alles wat er bij een uitvaart komt kijken, heen heeft geholpen. Wij waren heel blij met haar, de rust die zij bracht, haar meedenken met hoe de uitvaart vorm te geven die recht deed aan de wijze waarop mijn vader in het leven stond. En dat alles ook nog binnen het beperkte budget dat beschikbaar was. Niets anders dan lof.”

Bron: Google review/5 sterren - juni 2023

Martijn (Bussum)

“Daar sta je dan om 04:00 ’s nachts, je vader is net, toch nog onverwachts, overleden in het ziekenhuis. Ontredderd en nu? Daphne was ons al aangeraden door een bekende van ons. De telefoon oppakken en bellen.

Om 10:00 zitten we met Daphne aan tafel. Ze is rustig, helder en duidelijk, begeleidt ons zonder de regie over te nemen. Maar belangrijker ze luistert naar ons en onze wensen. In korte tijd hebben we het programma klaar en heeft Daphne alles geregeld en uitgelijnd. Gedurende de week vullen we samen met haar de details in.

En zo wordt een droevige periode eigenlijk een hele fijne gebeurtenis. Er is ruimte voor verdriet, maar er wordt ook gelachen. Daphne ontneemt ons de stress en creëert de ruimte zodat wij in het moment kunnen blijven en met onze vader bezig kunnen zijn.

De uitvaart op de dag zelf was hierdoor eigenlijk een feestje, met een traan, een lach en een goede borrel, waar wij met hele fijne herinneringen op terugkijken! En onze vader, die had het waarschijnlijk niet anders gewild.

Het enige waar ik spijt over heb in relatie tot Daphne is dat mijn vader nooit de kans heeft gehad om haar te leren kennen. Hij en Daphne zouden samen de grootste lol hebben gehad.

Dank je wel Daphne!”

Bron: Google review/5 sterren - juni 2023

Edwin Bas (Baarn)

Uiterst professioneel en persoonlijk. Van begin tot de nazorg perfecte begeleiding. Dank je wel Daphne

Bron: Google review/5 sterren - mei 2023

Mariëlle Hoedeman (Muiden)

“Zo blij met Daphne in de turbulente en moeilijke periode na het overlijden van mijn moeder. Wat ik heel fijn vond is dat ze mijn moeder al kende en ze heeft haar uiterste best gedaan om het afscheid heel persoonlijk en warm te laten verlopen, precies zoals we het in ons hoofd hadden, al was dat niet standaard. Ze dacht met ons mee en kwam met goede suggesties en opties waarvan ik niet wist dat dat mogelijk was, zoals de cremekleurige mini, waarin ik mijn moeder zelf heb kunnen wegbrengen na het afscheid. Het voelde alsof een vriendin hielp met de voorbereidingen en nam zoveel mogelijk uit handen. Ook na het afscheid nam ze meerdere malen contact op om te horen hoe het met ons ging. Kortom, ik zou iedereen Daphne als uitvaartbegeleidster voor een warm afscheid aanraden!”

Bron: Google review/5 sterren - april 2023

Alco Bakker (Naarden)

Daphne’s professionaliteit, empathie en persoonlijke aandacht, hebben de uitvaartplechtigheid en de dagen daaromheen in rust en vol vertrouwen laten verlopen. Al haar werk en oog voor detail zijn heel erg gewaardeerd.”

Bron: Google review/5 sterren - februari 2023

Sonja Timmermans (Eemnes)

“Daphne is een hele warme, lieve, betrokken vrouw, die ons enorm tot steun is geweest rondom het overlijden van mijn moeder. Zij wist precies wat er wanneer geregeld moest worden en hield goed het overzicht, terwijl ze tegelijkertijd ook in de gaten hield hoe het met ons ging en wat onze wensen en behoeften waren. Vanaf het allereerste gesprek tot en met de nazorg was Daphne onze steun en toeverlaat en mede dankzij haar hebben we op een waardevolle, persoonlijke en mooie manier afscheid kunnen nemen.”

Bron: Google review/5 sterren - januari 2023

Ilja Tromp (Bussum)

“Vanaf het eerste moment nam Daphne als vanzelfsprekend op een hele rustige en zekere manier het heft in handen. Zij heeft ons op een hele fijn, warme, integere en transparante manier begeleidt in alle stappen die genomen moesten worden in een intens verdrietige tijd. Er was heel veel ruimte voor ons verdriet en tegelijkertijd zorgde ze ervoor dat alle praktische zaken perfect geregeld werden in overleg met ons. Ze besteedde ook extra aandacht aan de kindjes, wat voor hun heel waardevol was.”

Bron: Google review/5 sterren - december 2022

Sophie Peters (Naarden)

“Wat kijken wij warm, trots en tevreden terug op de toch verdrietige tijd na het overlijden van mijn schoonmoeder. Samen met Daphne hebben we deze dagen precies vormgegeven zoals wij dat graag wilden. Er komen veel keuzes op je af en het was fijn daar zonder beperkingen in begeleid te worden. Niets moet en alles mag. We konden Daphne vanaf dag 1 vertrouwen en hier gaat ze uiterst respectvol mee om. Tot in de puntjes wordt er geregeld wat er gebeuren moet, zichtbaar waar dat nodig is en onzichtbaar waar het mogelijk is. Duidelijke communicatie, down to earth, flexibel, gedetailleerd en bovenal een ontzettend lieve warme vrouw die je in deze moeilijk tijd graag om je heen wilt hebben. Daphne, bedankt voor alles!”

Bron: Google review/5 sterren - november 2022