Misverstanden over uitvaartverzekeringen

Over uitvaartverzekeringen bestaan grote misverstanden. Hierdoor maken mensen door onwetendheid soms keuzes waar ze achteraf spijt van krijgen. Bijvoorbeeld omdat een uitvaart zoveel warmer en persoonlijker had kunnen zijn. Ik maak je graag wegwijs in de mogelijkheden met een uitvaartverzekering. Omdat iedereen een aandachtsvol ingekleurd afscheid verdient.

Je bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartbegeleider

Misschien wel het grootste misverstand is dat een verzekeringsmaatschappij je verplicht om door hen de uitvaart te laten verzorgen. Dat is niet het geval. Of je nu wel of niet verzekerd bent, je bent altijd vrij om de uitvaart te laten verzorgen door de uitvaartbegeleider van jouw keuze. Ook als die uitvaartbegeleider geen enkele relatie met de verzekeringsmaatschappij heeft. Ongeacht de uitvaartverzekeraar en ongeacht het type verzekering. Je bent niet verplicht direct het nummer op de polis te bellen (zoals vaak wel op de polis staat). Wanneer je dit doet, krijg je gelijk een uitvaartbegeleider van de verzekeraar toegewezen die je altijd mag weigeren om vervolgens een uitvaartbegeleider naar keuze te bellen. Je zit dus nooit vast aan de uitvaartonderneming van de verzekeraar.

Levensverzekering, uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering?

Levensverzekering is een verzamelnaam voor allerlei soorten verzekeringen die te maken hebben met leven en dood. Als mensen zoeken naar een levensverzekering zijn ze vaak op zoek naar een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering.

Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd voor (een deel van) de kosten van de uitvaart. De verzekering wordt aan de nabestaanden uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. Hiermee kunnen zij jouw uitvaart mogelijk maken. Deze verzekering is niet verplicht, maar wordt vaak afgesloten zodat nabestaanden niet met deze kosten achterblijven. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost €7.500 (bron: Nibud).

Een overlijdensrisicoverzekering keert eenmalig een bedrag uit aan de nabestaanden als de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Dit bedrag is vrij te besteden en wordt vaak gebruikt voor financiële zekerheid wanneer één van de kostverdieners wegvalt om bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek af te lossen of om kinderen te laten studeren. Maar dit mag dus ook aan een uitvaart worden besteed.

Kapitaalverzekering versus naturaverzekering

Uitvaartverzekeringen zijn er in twee varianten: de kapitaalverzekering en de natura- of pakketverzekering. In het geval van een kapitaalpolis keert de uitvaartverzekeraar een geldbedrag uit waarmee de uitvaart kan worden betaald. Bij een naturapolis ben je verzekerd voor een pakket producten en diensten, verzorgt door de uitvaartverzekeraar. Op het polisblad van de naturapolis lees je waar dit pakket uit bestaat. Denk bijvoorbeeld aan het aantal rouwkaarten, volgauto’s, de kist en de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Iedere afwijking of aanvulling op dit pakket, is kostenverhogend.

Wat de verzekeraar liever niet vertelt, is dat je met een naturapolis ook zelf je uitvaartbegeleider kunt kiezen. De verzekeraar keert dan namelijk een geldbedrag uit, waarmee het mogelijk is zelf de inhoud van de uitvaart vorm te geven, met een zelfgekozen uitvaartbegeleider. Dit bedrag is meestal een deel van de waarde van het pakket maar geeft je wel veel meer keuzevrijheid.

In beide gevallen kan ik bijna altijd de verzekerde bedragen bij de verzekeraar voor je innen en in mindering brengen op de factuur. Indien van toepassing, keer ik het restant bedrag aan je uit.

Een zelfstandige uitvaartbegeleider hoeft niet duurder te zijn

De grotere ondernemers (waaronder de verzekeraars) werken met lagere begeleidingstarieven maar maken veel winst op benodigde producten en diensten. Bovendien is de begeleiding gelimiteerd, keuzes zijn beperkter, je krijgt iemand toegewezen, je bent aangewezen op de eigen uitvaartlocatie van de verzekeraar en je krijgt in de week van het afscheid meestal met meerdere personen te maken.

Bij de kleinere ondernemingen, zoals Mandala Uitvaartbegeleiding, betaal je een begeleidingstarief wat meestal hoger ligt maar waar meer uren, dus aandacht, tegenover staat. Bovendien is Mandala Uitvaartbegeleiding onafhankelijk en berekent overige producten en diensten voor de kostprijs door. Hierdoor is er veel keuzevrijheid en hoeft een uitvaart door een zelfgekozen uitvaartbegeleider niet duurder te zijn dan het over te laten aan de organisatie van de verzekeraar.

Polischeck

De actuele waarde van een polis is sterk afhankelijk van het type polis, wanneer deze is afgesloten, of de verzekering is geïndexeerd en wat het verzekerde bedrag is. Vaak is dit niet gelijk aan eventuele genoemde bedragen op de polis. Ik kan geheel vrijblijvend bij je verzekeraar nagaan wat de voorwaarden zijn en hoeveel de uitvaartverzekering op dit moment waard is. Neem gerust contact met mij op als je wilt weten hoe je bent verzekerd en of dit voldoende is, passend bij jouw wensen.

Oude (uitvaart)polissen vinden en verzilveren

Een oude polis kan in de loop van tijd kwijtraken of verloren gaan. Bijvoorbeeld door fusies van verzekeringsmaatschappijen, verhuizingen of omdat nabestaanden niet weten of hun overleden dierbare een uitvaartverzekering had. Gelukkig is er een manier om oude polissen terug te vinden. Wettelijk gezien hebben nabestaanden tot vijf jaar na overlijden van de verzekerde recht op uitkering door een uitvaartverzekeraar. Lees hier hoe je de oude polissen terugvindt.