Dragen of laten dragen?

Bij elke uitvaart zijn er momenten dat de overledene in zijn of haar kist, mand of wade met opbaarplank gedragen wordt. Bij zowel een begrafenis als een crematie. Bijvoorbeeld uit huis naar de rouwauto, uit de rouwauto in de aula of de kerk en de wandeling naar het graf.

Het is heel bijzonder wanneer familie of vrienden dit samen doen. Dit werkt vaak verbindend en troostend. Er wordt dan veelal gebruik gemaakt van een ‘rijdende baar’ en er wordt in principe onderhands gedragen.

Je kunt er ook voor kiezen om professionele dragers je dierbare te laten dragen. Zij ‘schouderen’ de overledene. Stijlvol in passende kleding naar keuze; formeel met hoge hoeden, maar ook casual met opgestroopte mouwen. Steeds meer studenten beoefenen deze erebaan, zowel jongemannen als jongedames. Dit kan een prachtig, waardig beeld geven wat een bijzondere herinnering wordt.

Ik heb de workshop ‘Dragen & Begeleiden’ van Ferentes gevolgd zodat ik het dragen door familie en vrienden in goede banen kan leiden. Zelfs schouderen behoort tot de mogelijkheden wanneer we van tevoren met elkaar kunnen oefenen.

Beide opties hebben iets heel moois. Het is maar net wat je wilt, kunt en passend vindt. Voor een aandachtsvol ingekleurd afscheid.