Verdieping ‘Resomeren en andere lichaamsbestemmingen’ @ GaandeweG

Binnenkort wordt resomeren mogelijk in Nederland. Feitelijk is het al mogelijk alleen wettelijk nog niet toegestaan. In plaats van cremeren of begraven wordt een lichaam opgelost in water met kaliumhydroxide. Het wordt ook alkalische hydrolyse, watercrematie of aquamatie genoemd. Uitsluitend dierlijke materialen lossen op en zijn toegestaan in dit proces. Dus geen kist, maar bijvoorbeeld wel een goedgekeurde wade van 100% wol.

Deze verdieping ging onder ander in op ‘Hoe werkt resomeren?’, ‘Wat gaat er bij resomeren anders qua kisten, waden en manden?’, ‘Wat kunnen naasten met de overblijfselen van resomeren?’ en ‘Goede voorlichting aan naasten over resomeren’.

Ook natuurbegraven versus natuurlijk begraven en humusatie of humaan composteren kwamen aan de orde. Wellicht een extra mogelijkheid naast begraven, cremeren en resomeren voor in de toekomst.

Ik heb deze verdieping gevolgd als aanvulling op het College Resomeren bij Uitvaartkrachten, om goed voorbereid te zijn zodra resomeren in Nederland wordt toegestaan.