Abrupt Afscheid

Gisteren heb ik de tweedaagse verdiepingstraining ‘Abrupt Afscheid’ door Jessica Monsma (uitvaartbegeleider gespecialiseerd in gebeurtenissen als moord en zelfdoding) bij GaandeweG Uitvaart Educatie afgerond. Bijzonder leerzaam en interessant!

Ik ben heel blij met de extra kennis die ik nu heb over hoe je als uitvaartbegeleider in alle emoties en chaos waarde kan toevoegen. Wat zeg je? Waarmee begin je? Hoe help je naasten bewust afscheid te nemen wat zal helpen in hun rouwproces? Hoe heftig dat ook kan zijn. En waar help je ze vooral niet mee?

Wanneer iemand overlijdt door een ongeval, doodslag, moord, zelfdoding of lichamelijk falen (zoals een hartstilstand), verandert het leven van de naasten in een klap. Ze worden ineens geconfronteerd met de dood en een overleden lichaam, wat soms beschadigd of zelfs onherkenbaar is. Reacties en emoties zijn bijzonder heftig, van totale verslagenheid, paniek of shock tot woede, wrok of schuldgevoel. Met vaak complexe rouw tot gevolg.

Meestal zijn er meer partijen betrokken, denk aan politie, recherche, slachtofferhulp, de pers en totale vreemden die goedbedoeld hun medeleven tonen. En soms is het lichaam dagen weg voor onderzoek door het NFI. Dan is het goed om de familie te begeleiden in wat ze kunnen verwachten. Om tegelijkertijd de eerste stappen in het rouwproces te zetten en een passend afscheid vorm te geven.