Fotografie bij afscheid

Waarom zou je dat doen?

We leggen ons hele leven vast in beelden. Van de zwangerschap, zelfs al ín de buik, tot en met alle grote en kleine momenten die we in ons verdere leven tegenkomen. Maar fotografie van een afscheid vinden we vaak minder vanzelfsprekend. De aanwezigheid van een afscheidsfotograaf vindt men soms ongepast. Maar is het niet juist raar als we zo’n bijzondere dag, waar we zoveel aandacht aan besteden, niet in beeld vastleggen?

Steeds meer kiezen mensen voor een heel persoonlijk afscheid. En benoemen ze het achteraf als prachtig en bijzonder. Afscheid nemen is een intense emotie. En maakt diepe indruk. Soms zoveel, dat het niet is te bevatten. Vaak gaat het afscheid als een roes aan de naasten voorbij, en beleven zij het in hun eigen bubbel.

Dan kan het heel troostend en helend werken om nadien de foto’s te bekijken. Dan zie je wat er nog meer was en herken je de emotie. En zie je ook die van anderen. Ook kunnen beelden helpen om er met anderen over te praten. Voor (kleine) kinderen is het vaak hun eerste kennismaking met de dood. Dit kan heel spannend zijn. Een fotoalbum verzacht en houdt de herinnering levend. Pak de foto’s er maar bij en de verhalen komen als vanzelf.

Waarom een professionele uitvaartfotograaf?

Wanneer je het afscheid laat fotograferen door een professionele uitvaartfotograaf, bijvoorbeeld Boy Hazes, wordt een album een blijvende, tastbare herinnering. Aan de uitvaart, maar ook wat er die dag aan vooraf ging. En eventueel de dagen ervoor. Wellicht zelfs rondom het moment dat iemand het leven loslaat of weet dat dit eraan zit te komen. Juist dan heb je nog de kans om in beeld vast te leggen wat je zo graag wilt vasthouden. Eén beeld zegt immers meer dan duizend woorden.

Een goede afscheidsfotograaf maakt een verhaal. Hij of zij geeft een beeld van begin tot eind, maar heeft ook oog voor de kleine intieme momentjes. In werkelijkheid vallen deze amper op en zijn ze voorbij voor je er erg in hebt. Wanneer deze momenten van samenzijn en troost op beeld zijn vastgelegd, kan dit zo dierbaar zijn en helpend bij de rouwverwerking.

Afscheidsfotografie is een specialisatie binnen de professionele fotografie. Deze professionaliteit en afstand maakt dat er aandacht is voor de details. De fotograaf weet ook wanneer het niet gepast is een foto te maken, en is niet storend aanwezig. Dit is een groot verschil met de kiekjes die een nicht of goede vriend met alle goede bedoelingen kan maken.

Wat kost dat wel niet?

Vanaf ongeveer 500 euro kun je een afscheidsfotograaf inhuren. Voor zo’n 1.000 euro heb je alles er op en eraan. Dat is serieus geld. Maar vraag jezelf af of je het dat waard vindt. En zie het in relatie tot de totale kosten van de uitvaart.

Met een album heb je een blijvende, tastbare herinnering waar je naar kunt kijken wanneer en zo vaak als jij dat wilt.