Drie tips om over de dood te praten met kinderen. (Sire)

Kinderen kunnen vaak beter met de dood omgaan dan je denkt. Neem kinderen serieus. Kinderen weghouden bij de dood lijkt hen te beschermen. In werkelijkheid sluiten we hen juist buiten. Betrek ze erbij. Onderstaande tips helpen je om het gesprek aan te gaan. Praat erover, niet eroverheen.

 

Tip 1

Wees open. Nodig kinderen uit om te praten over de dood. Maak gebruik van aanknopingspunten in het dagelijks leven, zoals het vinden van een dood vogeltje. Met vragen, zoals ‘Waar gaat iemand naartoe als hij dood is? Zou er na het leven nog iets zijn? Hoe zou dat eruit zien?’ wordt de dood bespreekbaar.

 

Tip 2

Geef concrete informatie. Kinderen maken zelf een beeld van de dood. Hiervoor hebben ze concrete informatie nodig. Hoe ziet een dood lichaam eruit? Kan iemand nog horen, of pijn voelen? Informatie die ze niet krijgen, vullen kinderen in met hun eigen fantasie. En die is vaak enger dan de werkelijkheid.

 

Tip 3

Geef een rouwend kind ruimte om zich te uiten. Kinderen uiten hun emoties vooral in spel en gedrag, veel minder in huilen of praten. Zoek uit welke manier past bij het kind.