Overlijdensberichten in polen; zoveel culturen, zoveel verschillen

In Nederland is het gebruikelijk om na een overlijden een rouwkaart te sturen en/of een advertentie in de krant te plaatsen. De gebruiken rondom een overlijden zijn in verschillende landen en culturen zeer divers.

Gisteren maakte ik deze foto’s in Polen, in Kutno om precies te zijn. Iets wat wij kennen als reclamezuil, staat daar naast een grote kerk waarop men een zwart/wit geprint A4-tje kan plakken om een overlijden kenbaar te maken.

Wat deed ik één dag in Polen?

Ik ben trotse moeder van Stan (12) en Jens (9). Stan speelde afgelopen week namens Nederland het Little League Baseball Europees kampioenschap in Polen, nadat ze eerder dit jaar met het Valley Hitters team Nederlands kampioen Little League zijn geworden.

Begin deze maand speelde Stan al met het Nederlands U12 honkbalteam het EK waar ze het zilver mee naar huis namen. Toen was ik het hele toernooi in Frankrijk erbij. Naar Polen gingen mijn man Johan en Jens mee.

Vrijdagochtend begeleide ik een mooi afscheid van een oude dame, en plaatsten de jongens zich in de halve finale voor de finale met kans op een ticket naar het WK Little League deze zomer in Amerika! Met nog drie maffe ouders sprong ik vrijdagmiddag spontaan in de auto om zaterdagochtend bij de finale te zijn. Wat een blij gezicht van Stan toen ik ineens voor zijn neus stond!

Het Nederlands team heeft na een zinderende en nét niet gewonnen finale, een prachtige en welverdiende tweede plaats behaald! Na een lunch op het plein waar ik deze foto’s maakte, zijn we weer in de auto gestapt om afgelopen nacht moe maar voldaan weer thuis te komen.

Sponsoring

Ik ben gek op deze prachtige sport en breng veel vrije tijd op de honkbalvelden door. In een ver verleden heb ik zelf gesoftbald en sinds een paar jaar speel ik slowpitch bij de club waar Stan al jaren honkbalt. Daarom sponsor ik met Mandala Uitvaartbegeleiding én met liefde onze honk- en softbalclub HCAW in Bussum.